Michel Drappier - champagnehistore


| 20.06.2010


Nyttårsaften er den store champagnekvelden, og mange vil dele en flaske champagne denne kvelden. Spisekartet besøker et champagnehus.

I Frankrike gjør man som franskmenn - snakker fransk. Men ikke alltid. Når man eksporterer til vindrikkende del av verden, gjør man som romerne - snakker engelsk. Og sønnen i vinhuset Drappier snakket meget godt engelsk.

- Min far lever fortsatt. I oktober blir han 83 år, og han har tre dagers ferie i året, inkludert helgen. Han er ikke her i dag; han tar en tredjedel av ferien akkurat i dag.

- Vi er et uavhengig champagnehus - familien eier hele selskapet, og ingen investeringshus har innflytelse på Drappier. Derfor kan vi drive virksomheten som vi vil. I styret sitter to personer, min far og jeg.

Drappier ble grunnlagt i 1808 og selskapet har vært eiet og drevet av familien i sju generasjoner. Men vinkjelleren har en lenger historie.

- Tidlig på 1100-tallet kom St. Bernard hit fra Burgund. Han var sistensiensermunk og må ha vært svært opptatt av vin. Han importerte druen pinot noir fra Burgund til Champagne, og lyktes godt med å dyrke denne druen i det kjøligere Champagne. Da han døde, etterlot han seg 750 000 flasker vin og en årlig produksjon på 600 000 liter vin.

På denne tiden var Burgund et dominerende kongerike, og viner fra Burgund ble foretrukket fremfor viner fra Bordeaux av adelen i Paris. St. Bernard ønsket å lage burgund-viner til kongen. Ludvig II forente kongedømmene og etablerte dermed nasjonen Frankrike. For å demonstrere sin makt, seieren og enheten i det nye samlede kongeriket, drakk han bevisst vin fra både Bordeaux og Burgund.

- Champagne-vinene kunne ikke konkurrere hverken med Bordeaux-viner eller Burgund-viner. Men en alvorlig feil i vinproduksjonen skulle vise seg å bli avgjørende. Ved et uhell ble det dannet bobler i vinflaskene da gjæringen satte fart igjen om våren.

Vil det si at den første champagnen rett og slett var rødvin?

- Det var nok roséviner.

Som man kan tenke seg, champagne slik vi kjenner den var ikke ferdig utviklet med et slag. Det skal mer enn en våken vigneron til å skape noe så stort som musserende vin.

- Ludvig 14. importerte sukker, noe som var en forutsetning for å kunne dosere sukkertilsetningen helt nøyaktig. Alle andre måter å tilsette sukker på viste seg å være var temmelig unøyaktige og utilstrekkelige.

- Da vår familie kjøpte denne kjelleren som St. Bernard bygde, fant man mange flasker i kjelleren. Men presten som kjelleren ble kjøpt fra, var nok også svært glad i vin. Alle flaskene var tomme.

- Av en cuvée blir en tredjedel lagret på eik av den beste eiken i verden, 200 år gamle trær fra  Forêt de Tronçais. Sukkeret vi bruker er rørsukker fra Martinique. Det er dyrt, men best. Champagnelikøren ligger 20 år i tankene, og vi har én dråpe champagnelikør i hver flaske champagne. Vi har redusert svovelforbruket til en tredjedel, og i 2008 lanserte vi den første vinen uten svovel. Vi gjør ingen filtrering eller sentrifugering. Etter 2-6 års lagring kan vinen drikkes.

Generalen

Da den store etterkrigspolitikeren Charles de Gaulle hadde anledning til å hvile, trakk han seg tilbake til sitt hus i Boisserie ved i Colombey_ Les_Deux_Eglises, knapt tre mil fra Urville. Han hadde en stor forkjærlighet for det vakre landskapet i Champagne og satte pris på det ypperste fra området. Takket være oberst Bonneval, ble han oppmerksom på Drappier champagne. Hans favoritt var Extra Dry Cuvée, med en stor andel pinot noir.  I 2002 introduserte Drappier Charles de Gaulle Cuvée, som består av 80 % pinot noir og 20 % chardonnay.