Hvor går veien, Michelin?

Hvor går veien, Michelin?


| 16.09.2021

Nordic Countries 2021 Guide Michelin Michelin-guiden Michelin-stjerne Michelin Svensk Finsk Dansk Nordisk Norsk
Nordic Countries 2021

Spekulasjoner og spådommer markerer veien til de nye stjernene. Sånn er det i alle land der Michelin har tatt omveier, gjort et stopp på veien eller planlagt en hel reise med den beste restauranten som destinasjon.

Bilgummi og komfort for de få er utgangspunktet for dekkprodusentens avstikker til opplevelser for alle – det vil si alle oss i verden som kan betale for at noen skal lage og servere et godt måltid for oss. Michelinguiden har kommet langt i løpet av de over hundre årene som har gått siden den første oversikten ble laget for dekkprodusentens selgere og etter hvert også deres kunder.

Norge har en betraktelig kortere historie i guiden. Vi kan ha grunn til å være imponert over våre kokker og servitører, som har økt antall plasseringer fra den første norske stjernerestauranten til årets ni restauranter med stjerne, en med to stjerner og en med tre stjerner.

Men bransjefolk, restaurantkjennere, journalister og selvsagt noen besserwissere kappes om å etterlyse stjerner i Norge. Enkelte av dem uttrykker seg som om Norge er forfordelt; at vi har flere restauranter som fortjener en stjerne eller flere, men som fortsatt ikke får sin stjerne.

Spisekartet slår gjerne følge, men restaurantguiden gjetninger skyter som regel over mål – i likhet med nokså mange andre. Skuffelsen er ikke vanskelig å svelge for oss, men for restauranten der hele laget har møtt hver arbeidsdag med høye ambisjoner, med innsats skyhøyt over lønnsnivå, blikket mot gjesten og denne retten, dette glasset og endelig en avslutning etter leggetid… for dem er det noe annet. Den skal fordøyes før neste gjest nærmer seg inngangsdøren. Ikke rart at enkelte må bearbeide restene helt til neste år.

Sverige er mange flere enn oss, men svenskene har mindre kjøpekraft. Sverige har tolv restauranter med en stjerne, fire restauranter med to og en med tre stjerner. Danmark har noen flere mennesker enn oss en hovedstad som 2,2 ganger så stor som Oslo. Michelin teller 18 danske stjerner, åtte dobbeltstjerner og to trippelstjerner. Joda, både dansk og svensk stjernehimmel er tettere enn den norske, men det er vel bare Danmarks stjerneglans som gir mest lys per innbygger.

Bortsett fra at Michelin tenker at Michelin-tildelinger har større allmenn interesse enn valget på nasjonalforsamling eller ganske enkel ikke visste bedre, så synes jeg vi skal se fram til Michelin 2022 og noen flere stjerner.


Relaterte nettsted

  • https://guide.michelin.com/en