Gjør mineralvann til vin

Gjør mineralvann til vin


| 20.03.2011


I Puglia er vann kostbart, så vinbonden vanner så lite som mulig. Men må man, så pumper man vann.

Det tydeligste landemerket i dette landskapet er Castel del Monte, en festning bygget av Fredrik II på i 1220. Festningen er egentlig ikke en festning ettersom den ikke har noen militære egenskaper og ligger på en høyde uten strategisk betydning. Den består av kraftige murer formet som en åttekant og med åttekantete tårn i hvert hjørne. Innenfor er en stor borggård og murene skjuler store festsaler og oppholdsrom. Man antar at den ble bygget som et jaktslott ettersom Fredrik II var en ivrig jeger.

- En spekulasjon går ut på at Castel del Monte var inspirert av Klippemoskeen i Jerusalem. Begge er åttekantet, og forbindelsen til Jerusalem var sterk, forteller Liantonio.

Agronomen Luigi Tarriconé er mer opptatt av de nære ting. - Det er godt å se svaler i vinmarken! Da vet du at plantene er sunne og rene. Svalene fanger små insekter som lever på vinen. Så lenge svalene holder bestanden nede, gjør disse insektene ingen skade på vinen.

Det er ingen mangel på insekter; svalene flyr lavt over vinen og rundt vinhøsteren. Vi kan nesten strekke ut hånden og berøre dem idet de skjener og virvler forbi. Men det er bare å innse, når man har rukket å strekke ut armen er svalen allerede langt forbi.

- Vi overvåker avlingene nøye og tar kontinuerlig prøver. I kombinasjon med meteorologenes informasjon og myndighetenes anbefalinger, kan vi holde bruken av plantevernmidler på et minimumsnivå. Holdningen til sprøyting har endret seg drastisk i løpet av de siste årene. På forskningsinstituttet har vi en egen parsell for Torrevento. Vi prøver ut biologisk dyrking, og det forekommer problemer med kobber som er akkumulert i jorden. Men jeg har absolutt tro på å gå over til biologisk produksjon.

I det nordlige Puglia faller det 400 millimeter nedbør i året. Det er noe mer enn det Bergen normalt mottar av nedbør i løpet av desember. Så det sløses lite med vannet.

- Vi vanner så lite som mulig uansett. Det koster mye å vanne. Torrevento har bygd en solcellepark som gir 120 kW, nok til å pumpe vannet 900 meter opp fra grunnen. Det er hva jeg kaller mineralvann som vi gir plantene. Vann som ligger nesten en kilometer nede i bakken, det er mineralvann! Tarriconé tar det med et smil.

To ganger i vekstsesongen kan vinmarken vannes. Reguleringen av vanningen er streng, man kan vanne maksimalt to ganger i sesongen, inntil 200 kubikkmeter totalt på denne 28 hektar store vinmarken. De fleste stedene ligger vanningsrørene under bakken for å unngå fordampning.

- Det er ikke så underlig at det brenner. Men den første brannen i år oppsto ved et av branntårnene. Den fikk utvikle seg, for brannvakten sov.

De tar det med et smil i Puglia. Et smil, en latter og hardt arbeid. På få år har Puglia løftet seg opp fra den søritalienske fattigdommen, i hvert fall når det gjelder landbruksproduksjon og vin. Mange produsenter eksporterer større deler av produksjonen og det er bare mulig når man produserer vin av en viss kvalitet. Veksten ser man også på investeringene som er gjort i produksjonsanleggene og omlegging til lavere avkastning og mer konsentrasjon i druene. Det første kravet til bedre vin - konsentrasjon. Velstandens ser man også på at historiske bygninger er pusset opp og gir rom for tradisjonelt håndverk, boliger og turisme om hverandre, slik kystbyen Trani er et strålende eksempel på.

BAG-IN-BOX-VINER
Prego Primitivo Cabernet Sauvignon. 95 % primitivo, 5 % cabernet sauvignon.  Passer til lyst kjøtt, storfe og svinekjøtt. Pris 369,90 kroner, 300 cl.
Torrevento Primitivo. Ren primitivo. Passer til lyst kjøtt, storfe, lam og sau Pris 354,50 kroner, 300 cl. FOTO 04_torrevento_primitivo