Vekk fra det trygge og hjemmevante

Vekk fra det trygge og hjemmevante

Joachim Tryland. Foto: Mads Huseby.

| 09.04.2014

Anne Heggberget Björn Svensson Oslo vest Oslo René Redzepi Joachim Tryland
Joachim Tryland trives med kreative arbeidsdager.

Joachim Tryland har jobbet på Pierre Andre i København, der René Redzepi fikk sin utdanning. René Redzepi er nesten like berømt som sin restaurant Noma, også en restaurant Joachim Tryland har jobbet på. Ha ble med over fra Restaurant Oscarsgate, der han var ansatt i to og et halv, nesten tre år.

− Jeg fikk lov til å være med over til Fauna. Det satte jeg stor pris på, for jeg trives med Björn. Det er den lengste ansettelsen jeg har hatt. Før ble jeg værende på en restaurant inntil ett eller halvannet år.

− Jeg tror at en viktig grunn til at jeg trives, er at arbeidsdagen er utfordrende. Det skjer noe nytt hele tiden. På toppen av det er arbeidsforholdene ordnet. Vi jobber akkurat så lenge vi skal. Ingen har drøye overtidsdager og den typen slit.

Men den aller viktigste grunnen til at Joachim Tryland har blitt så lenge i jobben er de menneskene han jobber sammen med. Alle vet at alle yter og jobber mot det samme målet.

Han føler ikke at noen gjør mer enn andre på jobben. – Hvis vi skal vaske, vasker alle. Den holdningen er grunnen til at jeg går på jobb med et smil. Det er alltid noen som backer deg når du har en dårlig dag.

− Vi har det hyggelig på jobben. Jeg er fra Oslo og har venner herfra. Likevel drar jeg på ski med kolleger på Fauna. I vinter var det flere av oss som reiste til Trysil sammen. Vi jobber tett, og vi er gode venner. Hvis noe går galt eller du har en dårlig dag, legger du det fra deg etter jobb.

Gjelder det alle?

− Mja. Jo, Bjørn og Anne har det vel litt annerledes.

En god arbeidsplass skal også gi anledning til å lære noe nytt. Det er ikke så ofte du hører at en kokk har noe særlig nytt å lære etter tre år på samme jobb.

Hva var det siste nye du lærte?

− Det var med det siste menybyttet for to uker siden, en fiskerett. Vi liker å grille for tiden, og grillen står i passet, der rettene gjøres klare til servering. Vi opplever at gjestene merker at det skjer noe når de spiser her. Og de lukter at dette er et sted hvor det lages mat. Når du kommer inn døren, kjenner man kanskje duften av nybakt brød. Gjesten blir på sett og vis en del av kjøkkenet på Fauna.

− Mine foreldre syntes det var rart da det gikk opp for dem at vi står på jobb i 12-13 timer. De tenkte at det å være kokk var en liten runde med litt klargjøring før gjestene kommer, og så steking og brasing når gjestene skal serveres.

Kokker er vant med at en stor del av arbeidet foregår før gjestene kommer. Det er den tiden man gjør alt forarbeidet omgitt bare av kolleger. Når kvelden kommer, er kjøkkenet et infernalsk sted med konsentrasjon og raske manøvrer. − Alle vi kokker synes det er morsomt at vi selv kan presentere maten og møte gjestene. I dag kommer faktisk far og spiser her. Det gleder jeg meg til.

Hva vil du faglig få ut av Fauna?

− En dag kan jeg bli kjøkkensjef eller åpne min egen restaurant. Nå trives jeg med at arbeidsdagen er kreativ og utfordrende. Jeg lever i nuet og trenger ikke ha et annet mål enn å jobbe her.


Joachim Tryland planlegger ikke karrieren. Han liker å reise og har allerede reist mye. Men han vil reise enda mer enn han har gjort. At andre muligens synes han er for gammel til å drive med reising og jobbing i utlandet, betyr ingenting for ham.

− Jeg er 27 år. Jeg vil oppleve noe mer! Når jeg reiser, lærer jeg så mye om meg selv. Mens jeg gikk på Sogn videregående, var jeg på utveksling − tre måneder på et ”trailerhotell” i Frankrike.  Da lærte jeg mye om meg selv. Det er så verdifullt å komme seg vekk fra det trygge og hjemmevante.

Joachim Tryland på én hånd

  • Alder   - 27 år
  • Fødsel og oppvekst   - Røa i Oslo.
  • Kokkeskole    - Sogn videregående skole
  • Lærlingsted   - Le Canard, Oslo
  • Tidligere arbeidssteder   - Pierre Andre, Restaurant Noma, Restaurant Oscarsgate.

Relaterte restauranter