Tradisjon og kultur i mange hundreår

Tradisjon og kultur i mange hundreår


| 13.10.2004


Den andre mandagen i oktober markerer Det Gamle Raadhus lutefisken. På denne tiden begynner sesongen for veteranene. Først når vannet i bekkene er kaldt nok til å hindre bakterievekst i fisken under utvanningen, kan man lute tørrfisken. Renslighet i alle ledd er like viktig som kvaliteten på fisken.

– For meg er det kvalitet som teller, sier den utflyttede ålesunderen Arne Sunde. I Nord-Norge liker lutefisken mer geléaktig. Det kan vi ikke servere her. Fisken må ha struktur og ikke være for mye lutet. Pepperdryss før den serveres, med bacon, erter og gode poteter. Lutefisk skal du spise med gode venner, og bare smake på litt første gangen. Da behøver du ikke det ekstra tilbehøret i rekker og rader. Godt drikke hører med.

– Jeg har servert lutefisk her på huset i 22 år, så det spørs nok om det er så mange som har båret mer lutefisk enn jeg har gjort. Det er jo så hyggelig!

I år er enda flere enn tidligere involvert i lutefiskmarkeringen. I tillegg til prominente gjester som Lars Sponheim og berømte lutefiskelskere, snakket Britt Kaasin varmt om potetene – Ringerikspotetene. Halvor Heuch fortalte om P.J. Holters pjolter, alle kjenner historien, men hvem kjenner hele historien om Pjolter, som denne høsten er å finne på alle pol.

Lutefisk spises av flere og flere.Selv om de store lutefiskspiserne på restaurant er menn mellom 30 og 59 år, og de aller største 45–59 år, så er det flere og flere av de yngre som spiser tradisjonskost.

Eksportutvalget for fisk kårer hvert år årets lutefiskelsker. Halvor Heuch, skaperen av så mange gode akevitter, som driver luten på egenhånd i kjelleren og taler varmt for norsk tradisjonskost ble kåret mandag 11.oktober.