Svaler i vinmarken!

Svaler i vinmarken!


| 20.03.2011


Druene håndplukkes til mange kvalitetsviner. Druene behandles skånsomt og plukkerne kan sortere bort druer som ikke tilfredsstiller de høyeste kvalitetskrav. Det kan ikke en maskinhøster, men den plukker druer effektivt og imponerende skånsomt likevel.

Vinhøsteren har et lasterom på hver side som i hver sin omgang tømmer lasten på inntil 1600 liter opp i lastebilen, så svinger han på plass i den smale veien og vi klatrer opp, tre meter over bakken. Med utsikt til førerhytta, hele det puglianske landskapet og det synlige av mekanikken holder vi oss fast der druehøsteren tar for seg en drueranke av gangen.

I løpet av fem minutter har den 175 hesters maskinen høstet to ranker. I beholderne ligger nesten tre tonn druer, frie for stilker og blader. Druene er hele, men omgitt av den druesaften som frigjøres når bæret løsnes fra stilken. I to omganger løftes beholderne til kanten av lasterommet på lastebilen og druene tippes over i lasterommet. - Skulle disse druene vært plukket for hånd, måtte vi hatt kanskje ti ganger så mange arbeidere denne natten og formiddagen. Det er fullt mulig, vedgår Gianrocco Liantonio.

- Denne vinhøsteren koster like mye som en Ferrari, så det er best den gjør nytte for seg. Noen av vinene våre lages av håndplukkede druer. Både hvite druer som chardonnay og bombino bianco fra en annen vinmark blir plukket for hånd. Cabernet sauvignon og nero di troia til den røde Kebir blir plukket for hånd. Du vet, Fredrik II var på 1200-tallet konge over Tyskland, Burgund, Italia og Cicilia. Han var en stor konge og hadde også tittelen konge av Jerusalem. Araberne gav ham navnet Kebir, og vi er stolte over det navnet.

Fakta
Vinhuset Torrevento ble etablert i 1920. I 1989 la selskapet om produksjonen til kvalitetsvin og bygde opp nytt produksjonsanlegg på et tidligere kloster. Selskapet eier 200 hektar vinmark og leier like mye jord.

VINER
Vinmonopolet fører fem av Torreventos viner i bestillingsutvalget, alle rødviner. To av dem selges som treliters bib (bag-in-box).
Torrevento Castel del Monte. 70 % uva di Troia, 30 % aglianico. Passer til lyst kjøtt, lam og sau. Pris 119,90 kroner.
Torrevento la Rocca. 50 % sangiovese, 30 % merlot og 20 % primitivo. Passer til lyst kjøtt, storfe, lam og sau. Pris 99,90 kroner.