Ridder av den franske Æreslegionen


| 10.10.2007


Gratulerer med utnevnelsen, Eyvind Hellstrøm! For ikke lenge siden ble Hellstrøm offentlig kritisert for å ha omtalt kokekunst som kultur. Det kunne ikke skjedd i dag, vel? "Idag ser også franske kokker til Norge," sier Paul Bocuse.

Eyvind Hellstrøm, kokk og president i Bocuse d'Or Europe, ble i dag tildelt den franske Æreslegionen (Légion d'honneur) av Paul Bocuse. Utnevnelsen fant sted under en høytidelig seremoni i den franske ambassadørens residens i nærvær av drøyt hundre kokkekolleger, familie, venner og presse. Æreslegionen tildeles Hellstrøm for hans arbeid for å fremme kokkekunsten i Norge og verden forøvrig.

"Dette er en anerkjennelse av det arbeidet som er nedlagt de siste førti årene fra Hellstrøms side med å utvikle kokkefaget i Norge, løfte norske kokker opp til det høyeste internasjonale nivå og gjøre norsk kokkekunst og råvarer kjent internasjonalt. Sjelden har en person gjort så mye for et lands matkultur som Eyvind Hellstrøm, og det norske folk kan være stolt og takknemlig for hva han har gjort, slik at norske kokker og råvarer nå befinner seg i verdenseliten. Han begynte sin karriere med å søke inspirasjon i Frankrike. I dag ser også franske kokker til Norge," sier verdens kokkenestor Paul Bocuse (82).

Légion de honneur" ble innstiftet i 19. mai 1802 av Napoleon Bonaparte og skulle gis til personer som hadde gjort en innsats for "honneur et patrie", altså for ære og fedreland. I dag teller ordenen drøyt 95 000 personer,  hvorav to tredjedeler er militære, de aller fleste franske. På norsk side er det et titalls nåværende innehavere, blant dem flest militære fra andre verdenskrig. Blant kjente nordmenn er man Tidemand (men ikke  Gude) og Fridtjof Nansen. Andre kjente æreslegionærer er Clint Eastwood, Josephine Baker, Gerard Depardieu, Duke Ellington, Ingmar Bergman, Walt Disney, Tony Parker og Yves Saint Laurent. I Frankrike, hvor mat er en innarbeidet del av kulturen, har flere kokker mottatt Æreslegionen, i den nordlige sfære er Eyvind Hellstrøm den første.