Pils ikke opprinnelig fra Pilsen

Pils ikke opprinnelig fra Pilsen


| 27.09.2013

Pils Petter Nome Arendals Bryggeri Mack Hansa Bryggeri Ringnes Bryggeri Tore Hage Tsjekkisk Tysk Engelsk
Joda, pilsnerølet ble utviklet i den tsjekkiske byen. Men opprinnelsen er bayersk. Gabriel Sedlmayr eide Spatenbryggeriet i München og kombinærte kald gjæring med det ypperste av avansert teknologi ved engelske bryggerier.

Engelskmennene hadde forstått betydningen av en rendyrket gjærstamme og lyktes med å isolere den riktige gjæren.

I 1842 tok Josef Groll med seg denne kunnskapen til Pilsen og brukte det lokale vannet med liten hardhet, lys malt og tsjekkisk aromahumle til å lage pilsnerøl. Samme år tok bryggerieeir Christian Schou med seg den rendyrkede gjæren og og teknologien til Oslo og brygget det første nordiske bayerølet. Men det var brødrene Ringnes som lagde den første norske pilsen etter at de hadde lært om pilsen i Danmark og Nord-Tyskland.

Utviklingssjef ved Ringnes bryggeri Tore Hage fortalte for en fullsatt sal om pilsens historie. Temaet ble utdypet med deltakere fra Hansa, Mack, Arendal bryggerier. Alle disse bryggerien besitter fagkunnskap og har skapt sine distinkte versjoner av pils. Til slutt samlet panelet seg om leppestift-testen, en alvorlig nedslående test for de som har vanskelig for å velge mellom et glass øl og det de måtte ha på leppene.

Testen viser at det ikke er mulig å velge begge fornøyelser samtidig. Gjett hvilket glass noen med leppestift har drukket av.