På bistrot i Paris: «L’Opportun»

På bistrot i Paris: «L’Opportun»


| 24.05.2005


Å lunsje på en typisk tradisjonell pariserbistrot er noe av det mest franske du kan gjøre. Og om man rent tilfeldigvis er innom byen ved Seinens bredder, kan en solid lunsj være en gastronomisk opplevelse.

Måltidet er enkelt. Det kan begynne med hårdkokte egg oversvømt av majones, fortsette med svinestek og rundes av med en enkel karamellpudding. Og i tillegg – som selve tegnet på denne kulturens gastronomiske overlegenhet og overskudd – ost. Om enn svett og ikke alltid like tiltalende i seg selv, er det selve symbolet som skal fortæres: Slik sett er en Camenbert en Camenbert og en Pont l'Eveque en Pont l'Eveque enten osten kommer fra et hederlig fromagerie eller fra en ikke like raffinert storprodusent. Det hårdkokte egget med majones heter œufs dur maionnaise, og er for franskmenn alt annet enn en banal rett, snarere en klassiker. Rôti de porc à l'endive likeså.

Men bistro- og lunsjkulturen er en utsatt kultur. Kjeder med ulike varme sandwicher og burgere konkurrerer ut de gamle «brune» restaurantene. Og den virkelige bistrot, med suveren kjøttbehandling og rimelige priser, er slett ikke så lett å finne.

Enkelte holder skansen, og en liten bistrot med regional tilknytning til Beaujolais og beliggende på Montparnasse er verdt et besøk. Den franske presidenten synes også det: Jacques Chirac er der jevnlig og leide ved en anledning hele stedet for en representasjonsmiddag. Bistroten L'Opportun er ikke stor i omfang, men i kvalitet. Her får du oppgitt hvilken bonde som har drevet frem oksen (slakteren Hugo Desnoyer garanterer for kjøttet, og produksjonsnummeret til oksen som har gitt ukens biffer er oppgitt), hvilket landsens meieri som står bak ostene (Hervé Mons, en fromager affineur som har fått prisen «meilleur ouvrier de France», og holder til i St.Haoun le Chatel), hva slags brød som serveres (pain Moisan, med biologisk mel) og naturligvis hvem som har produsert vinen, som her domineres av beaujolais cru.

Om stedet ikke er så imponerende i sitt omfang, så er innehaveren det. Den mildt sagt ruvende Serge Alzérat kaller seg «beaujolothérapeute», og han kaller stedet sitt for et «centre de beaujolothérapie», med «dépistage de la pépie og prophylaxie de la soif»: «Diagnostisering og forebyggende behandling av tørste». En entrecôte (24 euro) hos l'Opportun er verdt turen alene. Det er også stedets onglet de veau (16 euro) med sjalott-løk. Forrett: Terrine maison til 8.40 euro. Til dette, en cru fra Beaujolais (23 euro). L'Opportun har noen fabelaktige oster, deriblant en Saint Marcellin.

L'Oppurtun ligger i 62/63 bd. Edgar Quinet, 75014 Paris, med telefonnummer +33 (0)143  2026  89.