Miljøet - teamet

Miljøet - teamet

Siri Robertsen. Foto: Mads Huseby.

| 02.05.2014

Sandefjord Oslo Siri Robertsen Tom Victor Gausdal Björn Svensson
Siri Robertsen kommer alltid til å lage mat.

Mens jeg satt ved bordet sammen med en av kokkene, så jeg at Siri kom inn på restauranten for noen minutter siden. Kollegene har jobbet i flere timer allerede. Skal hun ikke jobbe i dag, eller skal hun bare jobbe ettermiddagen og kvelden?

− Pascal og jeg har fri i dag. Men vi har så lyst til å være med på dette…

Så hvor lenge har du vært her?

− Jeg har jobbet med Björn i cirka to år. Lærlingtiden min startet jeg på Belhaven gourmet restaurant i Tønsberg. Det var vanskelig å drive på den andre siden av brygga, og det virket ikke som om konseptet passet Tønsberg på den tida.

Restauranten måtte til slutt stenge og Siri Robertsen fikk tilbud om å jobbe på en italiensk restaurant med samme eiere. Hun takket nei og havnet senere på Engø gård. Tilfeldig kan det synes, men det bidro til å bringe henne videre på den kursen hun hadde satt ut. I dag er hun veldig glad for det, og hun hadde en veldig fin tid på Engø! Til slutt fullførte hun lærlingtiden på Strand restaurant.

- Tom Victor Gausdal var kjøkkensjef på Strand. Det var selvsagt stas å ha han som kjøkkensjef. Selv om Tom Victor var mye borte på tv-opptak, så var det likevel veldig spennende for meg når han var tilbake på kjøkkenet med oss. I løpet av læretiden å jobbet på flere ulike  stasjoner.

− På Strand restaurant har de eget fiskerom , og der likte jeg meg veldig godt. En gang fikk vi inn en cirka 70 kilos bit av en håbrann med to centimeter spekklag.

- Vi fikk også inn hel hjort og rådyr. Og da stod jeg alene og fikk partere dyrene. Jeg synes det er veldig bra at det ble satt av tid til at jeg kunne få jobbe med det som lærling og at jeg fikk lov til å lære det! Når vi fikk inn den typen råvarer storkoste jeg meg.

− I dag jobber jeg på koldtstasjon (kalde forretter og desserter) sammen med Nina, min herlige kollega og dessertsjef. Jeg synes dessert er spennende, og har tenkt på om jeg skal ta fagbrev som konditor. Men da blir det et nytt år som lærling.

Siri Robertsen synes det er synd at nesten bare jenter blir satt på dessert. Det skulle vært mer likt fordelt, mener hun, sånn at alle kan jobbe på de forskjellige stasjonene uten at det skal være noe problem. Det er ikke nødvendigvis sånn at gutter er best til å steke kjøtt og jenter er best til å lage iskrem − for å ta et eksempel.

− Mange forhold skiller en varm stasjon fra en kald stasjon. For eksempel om en saus sprekker, burde det ikke være noe problem å fikse. Men sprekker man en krem på dessert, må man mest sannsynlig kaste den. Dermed lærer man å være nøye på mengder. Og nøyaktighet bør du ha i kokkeyrket.

− Miljøet – teamet! er det første og det viktigste Siri nevner som grunnen til at hun fortsetter som kokk på Fauna. Hun ble overrumplet den første dagen på prøvejobbing på Oscarsgate, da hun først ble satt i oppvasken.

− Alle spurte meg om det gikk greit og om jeg hadde det bra. Det var ganske uvant. De var genuint opptatt av at jeg skulle ha det bra den første dagen.

− Et annet sted jeg jobbet kunne jeg ha 16 timers arbeidsdag som elev. Det kan være lange og tøffe dager. Men det ville vært lettere å akseptere hvis man bare ble tatt vare på! Her kan vi også ha tøffe og lange dager. Men når vi har det så bra på jobb og skapet et ålreit arbeidsmiljø, så er antall timer på jobb det siste jeg tenker. Da har jeg det så bra! Det er en grunn til at alle har vært her en stund… Vi er forskjellige alle sammen, men har alle noe å bidra med, forskjellige syn på ting og forskjellige måter å løse ting på. Pascal, for eksempel, er veldig løsningsorientert. Ikke nok med at han er kokk, men han er også veldig flink til å fikse ting, en type reserve-vaktmester. Men det jeg ville si er at jeg synes vi har et veldig bra team! Vi er med på å prøve ut nye ting. Vi bidrar til å lage ny meny.

− Jeg synes ikke det forekommer latskap blant oss. Søppeltømming? Alle bare gjør det. Det var noe av det første jeg la merke til på Oscarsgate − alle bidro med sitt og sa "ja, takk". Det er ingen forskjell, vi vasker alle gulvet.

Vasker Björn og Jo gulvet?

− De vasker gulvet. Vasker vegger. Slår til rett som det er. Siri, jeg er her! sier Björn når han står ved siden av meg og vasker.

En dag slutter du her. Hva gjør du da?

− Jeg har velig lyst til å gå på skolen igjen. Jeg elsker å lære nye ting og kommer aldri til å bli ferdig utlært. Men uansett hva jeg finner på, så kommer jeg alltid til å lage mat.

Siri Robertsen på én hånd

  • Alder   - 21 år
  • Fødested og oppvekst   - Sandefjord.
  • Kokkeskole    - Sandefjord videregående skole, restaurant- og matfaglinja.
  • Lærlingsted   - Belhaven i Tønsberg (nedlagt, dessverre). Engø gård på Tjøme. Strand restaurant på Høvik.
  • Tidligere arbeidssteder    - Restaurant Oscarsgate, det siste halvåret. Før Fauna åpnet, dro jeg hjem til Sandefjord og jobbet på et institusjonskjøkken, lagde skikkelig norsk husmannskost.

Relaterte restauranter