Michelin har dekket dårlig

Michelin har dekket dårlig


| 26.02.2015

Måltid RE-NAA Lysverket Credo Bib Gourmand Michelin-stjerne Michelin Rebecca Burr Terje Ness Bergen
Sett fra Europa…

, fra Storbritannia eller Frankrike er Norge forsvinnende lite. Men Norden har en befolkning på 26 millioner innbyggere mot Frankrikes 66. Nordens bruttonasjonalprodukt per innbygger er 40 prosent høyere enn Frankrikes og nærmere dobbelt så stort som Storbritannias. Hvis Michelin gir ut en guide som heter “Michelin Nordic Cities 2015”, må dekkene rulle til flere byer.

Spisekartet deler skuffelsen til mange kokker i Oslo og langs kysten. I år er det Michelin som skuffer, Michelin som ikke holder mål. Alle vet at den nordiske trenden er sterk, at den nordiske innflytelsen virker inn på et hvilket som helst regionalt kjøkken. Alle vet at Norden har dyktige kokker. Bak sju gullmedaljevinnere i Bocuse d’Or står mange kokker på toppnivå.

Altfor lite av dette er å finne igjen i årets Guide Michelin.

Samtidig må vi i Norden, spesielt i Norge, stikke slikkepotten i jorden. Vi var ikke gode nok i år, heller. Norske kokker behøver ikke se til andre land for å lære, tvertimot. Men kanskje har driften av restauranten et forbedringspotensial? Kan det være at servitørene mangler noe av den stoltheten vi møter i andre land? Vi har muligens en vei å gå når det gjelder restaurantkulturen?

Det som er helt sikkert er at vi har alt å lære når det gjelder valg av restaurant. I alle år har jeg lurt på hvorfor så mange går på middelmådige eller til og med dårlige restauranter når det finnes så mange gode restauranter som koster det samme. Eller mindre! Eller bare litt mer.

Sjefen for Michelin Nordic Cities 2015 Rebecca Burr mener at Oslo skuffer, samtidig roser hun Maaemo og Fauna. Det er vel neppe noen uenig i. Men har inspektørene sett seg godt nok om?

Michelin-guiden og kokkekonkurranser får mye mer oppmerksomhet enn tidligere. Men uvitenheten er fortsatt stor. Det er sludder å snakke om en tredje stjerne, også når journalisten spør om det eller fordi man unner en topprestaurant å oppnå tre stjerner.

Hvilke restauranter savnes?
Mange har nevnt Credo i Trondheim, Lysverket i Bergen, RE-NAA i Stavanger og Måltid i Kristiansand. Anya Seeberg Liaaen har nevnt Kontrast. Jeg er enig i alle disse. Men hva med Oro? Hva med Feinschmecker?

- Jeg er fornøyd med at ORO bar & grill beholder Bib Gourmand, sier innehaver Terje Ness. - For meg er Michelin-stjerne viktig for ORO. Jeg har hatt stjerne på ORO og på Haga. Det viktige for meg er at vi har gjester som gjør at vi kan drive restauranten.


Relaterte restauranter