Main Cities of Europe

Main Cities of Europe


| 17.03.2006


Sist mandag ble det kjent at Oslo mistet en Michelin-stjerne. For mange er andre nyheter minst like viktige. Spisekartet bringer dem så snart vi kan.

Boken ble presentert for europeisk presse i Stockholm fordi Michelin mener at Skandinavia er blant de mest kvalitetsbevisste områdene i verden. Michelins «Main Cities of Europe Guide 2006» er utvidet og forbedret. Boken retter seg mot forretningsreisende og turister som besøker de viktigste byene i Europa. Her finner man svar på spørsmål som Hvor kan jeg spise lunsj med kunder? Hva er de viktigste turistattraksjonene man kan rekke på noen ettermiddagstimer? Hva er lokale tradisjonsretter?

Boken dekker hoteller og spisesteder i 37 europeiske byer – fra enkel standard til høyeste komfort. Boken er på cirka tusen sider, men er bare et par centimeter tykk. I årets utgave er kartene forbedret, og som alltid inneholder den praktisk informasjon om lokale forhold som transport og hotellreservasjon. Og ikke minst hvordan man leser restaurantmenyen. En presentasjon av lokale kulinariske spesialiteter og topprestauranter er med.

Røde symboler indikerer at hotellet eller restauranten utmerker seg, først og fremst ved bygningens karakter, interiørets egenart, beliggenhet og gjestfrihet og service.

Stjernene gis kun for det som er på tallerkenen. Tre stjerner gis for enestående godt kjøkken, verd en reise. To stjerner for fremragende kjøkken, verd en omvei. En stjerne gis for en svært god restaurant i sin kategori. I motsetning til hva mange tror, har interiøret, service og oppdekning ingen betydning for tildeling av stjerner. Fra og med i år er stjernene trykt i rødt, slik at de skal være lettere å finne.

1997 kom Bib Gourmand for første gang i «Main Cities of Europe Guide». Bib Gourmand indikerer «vellaget mat til moderat pris», en utmerkelse som har blitt mer og mer populær. Prisen på måltidet må ikke overstige et maksimum som fastsettes ut fra landets relative kostnadsnivå. Restauranteik var den første restauranten i Norge med Bib Gourmand, som de har beholdt i årets utgave.

Blant endringene i Skandinavia er at Kokkeriet i København har fått en stjerne. Ensemble falt fra to til en stjerne – eierne har bevisst lagt opp til et lavere nivå. Pierre André mistet sin stjerne. Luns og Farno fikk begge en Bib Gourmand, og har seks restauranter med Bib Gourmand.

Den Gyldene Freden og Rolfskök fikk begge Bib Gourmand. Sturehof mistet sin Bib Gourmand. Stockholm har sju restauranter med Bib Gourmand, og Gøteborg to.

Michelinguiden på internett har hver dag mer enn 30 000 besøk – mer enn ti millioner besøk i året. Den er gratis å bruke, og du får tilgang til all informasjon hvis du registrerer deg som bruker. Gratis det også.

I internett-versjonen finner du i tillegg spisesteder som er tatt med utelukkende fordi de ligger i hoteller som er besøkt og vurdert. De er tatt med for å gi ytterligere informasjon, og kan være av en helt annen karakter enn restaurantene du finner i boken. I «Main Cities of Europe Guide» er det bare restauranter som inspektørene har besøkt og som de enstemmig har godkjent for boken, med eller uten bestikk, stjerner og Bib Gourmand. Som du vil se når du blar i boken, den inneholder langtfra bare gourmetrestauranter og luksussteder for forretningsfolk.