Ølhund i heisen

Ølhund i heisen


| 03.11.2018

Petter Nome Bergen Oslo BØ Bergen Ølfestival Årets Ølhund 2018 Erik Aarebrot Hege Ramseng
Utallige juløl fra 48 bryggerier

Torsdag i november, tidlig ettermiddagsskumring i Badstugata. VIP-entré med sperring og løper på fortauet. Nei, ikke rød. Vi skal smake flest mulig av flere hundre jule- og lignende øl, snakke med ølvenner og se Årets ølhund få prisen av den autonome juryen Petter Nome og Hege Ramseng.

Jeg stanser foran heisen og teller. De fyller heisens kapasitet akkurat. Jeg står utenfor. Kommer ikke med. Alene. Men før heisdøren er helt lukket står en kar like bak meg. “Vi rekker neste avgang.”

Vi hilser og kommer i prat. Erik Aarebrot har fullskjegg og en hatt, som han etter hvert tar av seg. Før heisen er tilbake har vi blitt litt kjent. Spørsmålene hans setter meg i gang og fortelle om Spisekartet, men jeg rekker å få vite at han kommer fra Bergen Ølfestival, som har vokst raskt og sist gang ble arrangert på Bergenhus Festning og er blitt Norges største ølfestival.

Det kjennes rart å oppdage i løpet av to minuttene at den andre høfligere, mer oppmerksom og sosialt mer kompetent enn jeg selv er. Erik Aarebrot framstår som kultivert dannet og forekommende på kontintentalt nivå samtidig som han er helnorsk. Eller går det an å kalle en bergenser helnorsk?  Vel er han norsk, men ville en bergenser kalle seg helnorsk eller strekke seg til norsk? Jeg er i hvert fall temmelig sikker på at Erik Aarebrot er for høflig til å ta opp temaet.

Hege Ramseng ønsker meg velkommen på sin personlige og hyggelige måte. Erik Aarebrot kommer bak meg. Selvfølgelig. Hege snakker lenge med Aarebrot, og går fra mitt nye bekjentskap. Men jeg forstår ikke at det er ølhunden hun snakker med.

Årets ølhund er den niende i rekken. Listen inneholder Rolf Wesenlund, Mentz Schulerud, Kari Svendsen og andre “som var flinke til å drikke øl på Theatercafeen”, ifølge juryformann og prisutdeler Petter Nome.
Vi tenker litt forskjellig nå, og selv om vi er enerådende, Hege og jeg, så får vi innspill som vi lytter til. Årets ølhund har skapt Norges største ølfestival...

Så mannen i heisen var altså Årets Ølhund. Han holder en takketale der han hedrer Jonatan Krzywinsk, en av initiativtagerne til Bergen Ølfestival og som døde i 2017. Aarebrot gir noen nøkler til en ølfestival der trivsel og møter mellom alle slags folk - om mulig -  har en enda viktigere plass enn i andre ølsammenhenger. Han avslutter med å invitere oss alle til Bergen Ølfestival - BØ - som frivillige eller bare for smak og trivelig samvær. Og lørdag 3. November arrangerer BØ en  Juleølfestival på Bryggeriet.