Lengter du til høsten?

Lengter du til høsten?


| 20.03.2011


Vi kan lengte til forrige sommer eller vi kan la fortiden fare og lengte til høsten. Vinhøsten. Spisekartet opplevde vinhøsten i Sør-Italia på nært hold.

Man bør sjelden besøke en vinprodusent midt i innhøstingen. Da arbeides det lange dager og nesten like lange netter. Alle i virksomheten er engasjert, fra innleide drueplukkere til eieren via arbeidsledere, agronomen og vinmakeren.

Hos Torrevento i det nordlige Puglia er innhøstingssesongen lang, så slumpetreffet kan like gjerne bety at man kommer på et gunstig tidspunkt. De første druene høstes allerede i siste del av august; de siste i slutten av oktober og kanskje så sent som den siste uken i november.  De fleste druene høstes i løpet av september.

Det nordlige Puglia har langbølgete, slake åser som stiger fra kysten opp mot tusen meters høyde noen kilometer inn i landet. En stor del av landskapet er ganske flatt, og praktisk talt all jord dyrkes. Steingjerder marker grenser mellom eiendommer og nå som kornet er slått, er det mest vinmarker og olivenlunder som er grønne. Landskapet har likhetstrekk med det sørlige Toscana.

Berggrunnen består av porøs kalkstein, tuff, som i flere tusen har vært brukt som byggemateriale. Blant annet er bymuren i det indre Roma, Serviusmuren, bygget av tuff. I over 700 år sørget den for at Roma var sikret mot angrep utenfra.

Torrevento eier flere vinmarker, og valg av druetyper og plassering i landskapet gjør at produksjonsanlegget kan benyttes i en innhøstingssesong som strekker seg over mer enn ti uker. Det er en god utnyttelse av ressursene og bidrar til å holde 70 mennesker i arbeid gjennom hele året - når man regner med vinhusets hotellvirksomhet og landbruksturisme.

Da vi gikk til sengs omkring midnatt var tre karer i gang med å rigge vinhøsteren og en lastebil for innhøsting av 28 hektar med bombino bianco. Mest mulig av innhøstingen foregår om natten og tidlig på dagen for å skåne druene fra påvirkning av sol og varme. Torreventos agronom Luigi Tarriconé har jobbet med selskapet i 20 år. - De begynner så tidlig som de kan. Det er opp til kona der hjemme akkurat når de kan være klare, spøker han.

- Maskinen tar tak i planten og rister druene opp i beholdere på et belte. Bare blader og stilker står igjen. Du lurer på hvordan det er mulig? Bli med på et trekk, så skal dere få se!

VIN
Torrevento Vigna Pedale Riserva. Ren nero di Troia., stedstypisk korrekt vin. Passer til storfe, storvilt, lam og sau. Pris 153,90 kroner. Gambero Rosso ga vinen topp score i 2011; Vigna Pedale har faktisk fått topp score de siste seks årene.