Kokkelandslaget – hvorfor?


| 16.12.2004


Kokkelandslaget avslutter i år sin fireårige periode. I løpet av disse fire årene oppnådde laget å vinne Løvetrofeet – VM-gull – i Singapore. Landslaget ledes av Charles Tjessem, som imponerte de norske dommerne under uttagningen til Bocouse D'Or.

Mange husker hans seier i Bocuse D'Or i Lyon 2003. Spisekartet har snakket med Tjessem om OL er den mest prestisjetunge konkurransen for kokkelag, og hvert land satser flere millioner kroner og titusener av arbeidstimer. De norske kokkene er etterspurt og står i allerede krevende stillinger. Det blir mange overtidsdager og ubetalte arbeidstimer i løpet av et år. Mange av arbeidstimene betales av kokkenes arbeidsgiver, og hver deltager bruker 80–100 arbeidsdager på landslagstrening i året. Flere av deltagerne er til og med sin egen arbeidsgiver. Og på den faste arbeidsplassen er det et stort savn etter kokken.

Kokker, arrbeidsgivere og sponsorer tar disse fire årene som en dugnad. Til gjengjeld får de eksponering, arbeidsgiverne får kokker som er trent for høy ytelse og som perfeksjonerer faget, og kokkene får muligheten til å vinne en OL-medalje.

Landslaget har tidlige hatt svært gode plasseringer og har vunnet gull i kaldmat flere ganger. I årets OL satset laget på å ta gull sammenlagt og medaljeplasseringer i de fleste kategoriene. Da er ingen fornøyd med niendeplass sammenlagt. Det er så altfor lett å glemme at laget faktisk vant gull, sølv og bronse i kaldmat. Dessuten vant Erling Sunndal sølvmedalje for sin varmmat.

I OL har man lite å gå på; den som vinner må ha nesten alt perfekt. Forberedelsene har alt å si, og hele laget må være fokusert og perfeksjonere ytelsen på alle områder. Likevel var det ikke nok. Hva skjedde, Charles Tjessem?

«Vi var rett og slett ikke gode nok. Det kan være mange årsaker til resultatet, men vi er i hvert fall kjempefornøyd med samholdet i laget og måten laget arbeidet sammen på og respekterte hverandre under konkurransen. Vi er ikke noen dårlige tapere, men vi har stilt spørsmål til noe av bedømmingen vi fikk under konkurransen. Dette har Singapore støttet oss i. Informasjonen fra arrangørene var mangelfull og forutsatte at man snakker flytende tysk. Det spiller selvsagt også en rolle at endel av vår mat ble bedømt flere timer forsinket.»

«Som sagt, vi var ikke gode nok. Vi har brukt den siste tiden til å vurdere hva som bør gjøres anderledes. Utgangspunktet bør være bedre neste gang. Vi bør lage en langsiktig strategi for landslaget og ikke forhaste oss med å opprette det nye laget. Vi hadde 4 millioner kroner til rådighet – mange penger, men lite i denne sammeheng. Til sammenligning satset Sverige 18 millioner kroner. At USA bruker 34 millioner har selvsagt sammenheng med landets størrelse, men det er jo disse lagene vi konkurrer mot»

Siste 15. desember tok styret i Norges Kokkemesteres Landsforbund ut to personer til Landslaget 2004–2008, nemlig Tom Victor Gausdal og Sven Erik Renaa, henholdsvis første og andreplass i uttagningen til Bocuse D'Or 2005.