Jules Verne i Paris på høyt nivå

Jules Verne i Paris på høyt nivå


| 10.08.2003


Restauranten ligger midt i Paris' største turistattraksjon, og likevel har restauranten gastronomiske ambisjoner – som den innfrir. Neppe den første restauranten man får med seg i sommerferien, så skynd deg og les! Foto: David Evans.

Jules Verne er det klingende og lovende navnet på restauranten i Eiffeltårnets 3. etasje. Det er liksom innlysende at stedet må bli et av stoppene på en reise à la Jorden rundt på 80 dager. Jules Verne var en forfatter som bidro til fantasiens utvidelse, med sans for nyskapninger, oppfinnelser, oppdagelsesreiser og action. Restauranten som bærer hans navn har et godt rykte, på tross av turismen den lever på. Den får en stjerne hos Michelin, og det spørs om den ikke får det av oss også. For det er morsomt å spise på Jules Verne, og maten er faktisk verdt et besøk alene. Pariserne går hit både av den grunn, og fordi de elsker byen sin. Her kan man overvåke den. En middag koster omlag hundre euro, og en treretters lunsj under halvparten. Vin kommer i tillegg.

Du bringes opp i tårnet av en heis som i stigende grad lar deg skue byens horisonter. Selve inngangen til heisen er løfterik: Du skal være med på en reise! En ballongferd? Det er forventningene som stiger. Helt opp i tårnet skal du ikke, men det slår deg at det må være litt av en jobb å drive en restaurant med gastronomiske ambisjoner i enden av en heis og i midten av en turistklisjé som Eiffeltårnet. En fransk forfatter, Montherlant, tror jeg det var, skal ha sagt at det beste sted å være i Paris, er i restauranten her – for det er det eneste stedet i byen hvor du ikke kan se tårnet. Stedet har en innbydende sjarme, en blanding av romantikk og avant garde. At du befinner deg midt i en av det forrige århundreskiftets store arkitektoniske vidundere gir en ekstra piff til opplevelsen. Ikke alle bordene gir like god utsikt, og restauranten er kanskje litt trang. Grå og svarte farger i innredningen signaliserer en moderne, funksjonalistisk stil, som passer stedet. Servicen er upåklagelig. Naturligvis er det ikke alltid like interessant å ha et bord med brautende amerikanere ved siden av seg. Men når man først har akseptert at dette er et sted for turisme, må restauranten sies å fungere bra rent kulinarisk.

Av forrettene er brandade – klippfiskmos – innrullet i skiver av squash og bacon en fin start. Det er også en karamellisert endive-suppe med lakseterte til. Av hovedrettene er lammeskanken saftig og vellaget, med en fin urtesaus og skiver av stekte poteter. Helstekt andelever med en timbal av potetmos og andekjøtt er også en rik rett. En ikke mer enn korrekt Cahors til 40 euro ledsager måltidet. Dessertene er vakkert tilberedte, og scorer høyt. En nougatis lot ingenting igjen å savne. Og etter en perfekt espresso er det en alt i alt positiv erfaring å spise i Eiffeltårnet, 123 meter over bakken, med andre ord en opplevelse som er en stjerne verdt. Man får lyst til å fortsette i et luftskip.

Jules Verne, 3. etasje i Eiffeltårnet, tlf. 0033 1455 56144.