Festningen restaurant 16.10

Festningen restaurant 16.10

Josper-grillen er sentral i Festningen restaurants kjøkken

| 11.10.2013

Josper grill Jonathan Howell Nicolas Blomgren Facchin Akershus festning Festningen, Oslo
Jonathan Howell blir kjøkkensjef og Nicolas Blomgren Facchin blir vinansvarlig når Fursetgruppens Festningen restaurant åpner 16. oktober. Howell kaller konseptet fine brasserie med vekt på Josper-grillet kjøtt og fisk.

Foto: http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Fil:Laboratoriekjoekkenet_Akershus.jpg

Samtidig skal profilen være folkelig, med lunsj fra 175 kroner. Hovedrettene ligger hovedsakelig på 295 kroner. Restauranten ligger inne på festningsområdet i det som opprinnelig var et fengsel, og som senere ble bygd om til det såkalte laboratoriekjøkkenet.

Blant fangene som satt i dette fengselet, kan Lars Jacobsen Hætta (Jáhkoš-Lasse) være blant de kjente. Som attenåring deltok han i Kautokeino-opprøret i 1852, og ble dømt til døden. Ettersom han var bare atten år gammel, ble dommen omgjort til livsvarit straffarbeid. Akershus festning hadde på den tid en slaverieanstalt, der Hætta fikk utdaning, ble benådet og senere ble bibeloversetter og lærer. Kilde http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Lars_Jacobsen_Hætta

.

Bygningen omtales av forsvarsbygg som "Laboratoriekjøkkenet" og ble en gang før 1962 tatt i bruk som kjøkken for laboratoriene. Men hvilke laboratorier det var kjøkken for, vites ikke. At bygningen har en historie for konstruktiv forbedring, arbeidsomme innsatte/ansatte og som laboratoriekjøkken er kanskje ingen dårlig start. Gjestene kommer uansett til å glede seg over utsikten, og noen vil kanskje også glede seg til å se ned på ganske mange svært gode Oslo-restauranter.