Farlig godt

Farlig godt


| 06.10.2004


På en restaurant i Alsace spiste de så godt at de ble sittende i timer og snakke om «det beste jeg vet». Jan Omdahl og Torgrim Eggen fant ut at de hadde stoff ikke til en bok, men et formidabelt verk. Det aller beste finner du i «Farlig godt».

Farlig Godt - fortellinger om verdens beste råvarer, og om kvalitetsprodusentenes harde arbeid og umåtelige lidenskap Knut Bry har tatt bildene; mange fristelser mellom bladene.

Selv med bilder av Knut Bry har boken fått et leseformat. Den blir puslete på kaffebordet, men du får mange deilige stunder i sofakroken. Forfatterne har skrevet sine kapitler om legendariske produsenter i Frankrike, Italia og Spania. Ikke noe norsk? Å jo, multer, torsk, rein – mer eller mindre ville råvarer med kvalitet i verdensklasse. Norge har i dag kjøttprodusenter i verdensklasse, men neppe noen som har japansk Kuroge-Wauyu-kveg.

Forfatterne deler med oss noen av sine opplevelser, indre som ytre. Og de legger stor vekt på opplevelsen, ikke minst barndommens opplevelser og minner. Ingenting kan gjøre en tidligere opplevelse så levende som lukt. Kulturhistorien knyttet til tradisjoner og produkter har en stor plass i boken, men forfatterne ønsket ikke å lage et leksikon.

«Vi ønsket heller ikke å lage et politisk manifest, men den kan også leses som et angrep på dårlige, salte skinker,» kommenterer Jan Omdahl. Torgrim Eggen håper at FARLIG GODT «vil ha en effekt på de som leser boken. At den vekker deres interesse for råvarer,»«Vi ønsker rett og slett at de skal lese seg til større matglede.»