Café Christiania – en severdighet

Café Christiania – en severdighet


| 26.09.2005


Stig Neverdal har ansvaret for den nye restauranten ved Wessels plass. Mellom håndverk og restaurering viser han Spisekartet restauranten under ombygging. Hele kjøkkenet bygges på nytt for å gjøre jobben enklest mulig for kokker og servitører.

– Bygningen er fra cirka.1893 og restauranten gjennomføres stilen fra århundreskiftet og frem til 1950 tallet. Vi har ikke brukt arkitekter til innredningen. Eierne har selv planlagt og tegnet, og selvsagt har vi hatt med oss personalet for å innrede alt det praktiske best mulig.

– Inngangen blir som før fra Stortingsgaten og med adresse Nedre vollgate 19.  Det buede rommet har detaljer i gull og fire flotte lysekroner. Langs vinduene går en sofa i over 20 meters lengde. I midten av rommet står to store bord under lysekronene.

– Rommet innenfor blir Norges største landhandlerimuseum med autentiske varer, alt fra sykler til såpe.<br><br>– Et sted innreder vi som hos en skomaker, et annet som kjøpmann og et tredje som gullsmed og så videre. Eget ølbord, hvor en stor gruppe kan sitte rundt et bord og spise mens de selv tapper øl.

– Vinrommet blir helt uten stæsj og innredes med unionsoppløsningen som referanse. Litt kongelig og høytidelig. For eksempel er taket beholdt intakt. Når dørene lukkes blir rommet en opplevelse å holde selskap i.

– Oppe på vinrommet kommer mezzaninen, hvor vi vil ha et langbord som også kan dekkes til en større gruppe. Mezzaninen gir oversikt og utsyn over store deler av restauranten. Og under den får vi vinlager med glassdører.

– I sommersesongen går man opp trappen til Folketinget. Trappen alene er verdt et besøk. På taket blir det sitteplass til 150 gjester som får utsikt til Grand Hotell, Stortinget og Wessels plass.

Mange plasser å fylle?

– Med den innredningen stedet får, blir det en severdighet i seg selv. Det blir et sted turistene vil besøke, og et sted Oslofolk vil føle seg hjemme.