Britt Eva Møllseter Årets Lutefiskelsker

Britt Eva Møllseter Årets Lutefiskelsker


| 13.10.2006


Restaurant Det Gamle Raadhus var overfylt av lutefiskelskere i går, der årets første lutefisk behørig ble smakt og vurdert av presse og profesjonelle.

Hvert år selges det mellom 2600 og 2700 tonn lutefisk i Norge. Det vil si at vi spiser mellom 10 og 12 millioner lutefiskmåltider hver år. Nesten halvparten spises i løpet av desember, og som julemat er lutefisk den aller mest spiste retten.

Arne Sunde, kokk og eier av Gamle Raadhus, slo fast at lutefisken nå er tilbake der den hører hjemme. – En stund har vi sett at lutefisk var morsomt og anderledes, servert som alt annet enn det der, og med alternativt tilbehør. Kanskje som dessert, til og med. Hos oss får du lutefisk på den klassiske måten, og det er det gjestene vil ha.

Gammel Oppland Akevitt og Ringnes juleøl er godt til lutefisk. – Det hører med Ringerikspoteter også, sa Britt Kåsin. – Eller man kan bruke mandelpotet, som vi regner som en nummer to. Det ypperste er nok likevel gulløye, som foreløpig bare er å få kjøpt i Nord-Norge.

To tredjedeler av alle lutefiskspisere smaker lutefisk første gang før de er 15 år, men i aldersgruppen 18–29 år har halvparten smakt det første gang før de er 10 år! De er tidlig krøket, disse yngste lutefiskelskerne.

Og lutefisk i hele verden – det er vel ingen i verden som spiser mer lutefisk enn Norge? Å, jo! Sverige…