Bagatelle stenger – ikke helt

Bagatelle stenger – ikke helt


| 03.09.2014

Mikael Svensson Johan Laursen Bent Stiansen Frogner Oslo Norsk Kim Wiuff Geir Skeie Esben Holmboe Bang Nicolai Ellitsgaard Pedersen
Jo, Bagatelle stenger, men brasseriet Lille B fortsetter.

Svakt besøk er en viktig årsak til at eier Christen Sveaas har tapt mange millioner i løpet av driftsårene. Høy husleie gjør driften vanskeligere; det gjelder nok flere restauranter enn Norges flaggskip gjennom mange år.

Flaggskipet skinte ikke like godt etter at Eyvind Hellstrøm forlot restauranten. Det var han som gav restauranten den fenomenale betydningen. I mange sammenhenger har jeg sagt at det er vanskelig å overdrive Hellstrøms betydning for norsk matkultur, og det står fast. Men i Dagens Næringsliv 3. september lyktes Torgrim Eggen å overdrive Hellstrøms betydning med glans.

Han skrev at ”Alle som betyr noe i norsk kokekunst i dag har vært innom Bagatelle. Det er feil. Helt feil. Ingen mener at Bent Stiansen IKKE betyr noe i norsk kokekunst. Han kommer til å bety mye også etter at både Torgrim Eggen og jeg selv har mistet evnen til å nyte norsk kokekunst eller skrive om den. Det mener ikke Torgrim, heller. Eller gjør du?

Om jeg ikke er den første til å innrømme feil, så er jeg i stand til det. Jeg kunne lett gjort noe tilsvarende. Jeg har faktisk gjort det. Så la oss se stort på det.

Har Mikael Svensson, som driver Kontrast, jobbet på Bagatelle? Nei.
Har Johan Laursen, som er kjøkkensjef på Fru K, jobbet på Bagatelle? Nei.
Har Lars Erik Underthun, som driver Feinschmecker der mange betydningsfulle kokker har vært kjøkkensjef eller souschef, jobbet på Bagatelle? Nei.
Har Geir Skeie, som vant en overlegen seier i Bocuse d’Or, jobbet på Bagatelle? Nei.
Har kokken Kim Wiuff, som driver fantastiske Måltid I Kristiansand, jobbet på Bagatelle? Nei.
Har Nicolai Ellitsgaard Pedersen, kjøkkensjef på Måltid Kristiansand, jobbet på Bagatelle? Nei, men han har jobbet med Allan Poulsen, som var kjøkkensjef på Bagatelle etter Hellstrøm.
Har Esben Holmboe Bang, som driver Norges eneste tostjerners restaurant Maaemo, jobbet på Bagatelle? Nei.

Hvorfor så mange ord om dette? Jo, fordi Norge har mange kokker som jobber hardt med de gode råvarer for å levere strålende måltider. De betyr noe i norsk kokekunst, og de mange flere enn de jeg har nevnt her.  Takk skal dere ha!

Ole Skau Jakobsen, redaktør i Spisekartet

Foto: Mange av kokkene på bildet har "vært innom" Bagatelle. Men Norge har atskillig flere betydningsfulle kokker.