Alle trår til når det trengs

Alle trår til når det trengs

Nina Ween. Foto: Mads Huseby

| 21.04.2014

Siri Robertsen Nina Ween Jo Bøe Klakegg Björn Svensson Oslo vest Oslo
Chef de partie Nina Ween

Nina Ween er chef de partie på kald-og-dessert-stasjonen, der hun jobber sammen med Siri Robertsen.

− Egentlig er vi tre personer på den stasjonen. Men for tiden har vi utskiftinger, så akkurat nå er vi bare to.

Det skal ikke vare lenge at de er to som jobber for tre. For det første har Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson en organisering av kjøkkenet som innebærer at alle trår til for alle når det trengs. For det andre kommer en ny kokk neste uke. Den nye kokken har allerede vært på prøvejobbing, og snart er kjøkkenstaben fulltallig igjen.

− Man merker fort på noen som kommer utenfra om de kan klare jobben. Det tar noen dager å bli kjent med rutinene sånn at hverdagen fungerer greit. De som har lyst til å jobbe på et sånt sted må være lærevillige og ta ting kjapt. Det er viktig at de nye faktisk klarer det. Vi er mange som jobber sammen og er avhengige av hverandre. Alt må fungere. På Fauna må alle ta ansvar.

Hva vil det si at noen ikke tar ansvar?

− Da mangler man eget initiativ. Som kokk her må du tenke selv. Når du har lært noe og fått hjelp tre-fire ganger, må du klare det på egenhånd. Dessuten må du se hva som trengs å gjøres uten å nødvendigvis måtte få beskjed om det. Ellers blir det bare ekstra jobb for de andre.

− Jeg merket det raskt med Björn. Han forventer mye av deg. Jeg måtte vise at jeg kan ta ansvaret, og Björn gir folk tillit fort.

Hva gjør at Björn er så dyktig?

− Han har jo bred erfaring både som kokk og restauratør og er veldig flink til å ta vare på personalet. Og så er han jo åpenbart veldig dyktig på å lage mat.

Vil du si at alle her er dyktige kokker?

− Ja, absolutt, ellers hadde vi ikke jobbet her! Det at jeg jobber her betyr at jeg får veldig verdifull erfaring. I april har jeg jobbet med Björn i tre år. Jeg har jo aldri jobbet så lenge noe annet sted. Hvis vi skulle hatt en person som ikke holder mål, er det ikke bra for den personen og heller ikke for oss. Vi må fungere bra sammen som et team.

Får du mulighet til å utfolde deg på noen måte?

− Ja, jeg har ganske frie tøyler. I den grad det er opp til Jo og Björn, får jeg prøve meg fram som jeg vil. Hvis Jo og Björn ser at det kan bli til noe, jobber vi videre med ideen. Selv har jeg jobbet med dessert mesteparten av tiden, men jeg føler fortsatt at jeg har mye å lære. Det er bra å kunne utveksle ideer og fremgangsmåter sånn at resultatet blir så bra som mulig. Ofte blir det en del prøving og feiling før desserten sitter, men det er igjen veldig lærerikt!

En av Nina Weens ideer resulterte i en dessert på menykartet. Lenge var det en utfordring at kjøkkenet på Fauna er i en annen stil enn stilen på Restaurant Oscarsgate. Med Jo Bøe Klakegg kom andre erfaringer og andre tanker. Det nordiske kjøkkenet handler i større grad om naturlige smaker. Og nordiske råvarer setter andre begrensninger for dessertene.

− Jeg hadde en ide med sorbet på tyttebær og en luftig krem med smak av einebær. Ideen var å lage en smak av skog. Kombinasjonen var over på den bitre siden, så etter noe vurdering forsøkte vi å kombinere med sjokolade også. Etter litt fram og tilbake gikk desserten allikevel ganske raskt å utvikle, og den har vi hatt på menyen siden i tidlig høst helt til den ble tatt av menyen ved siste menybytte.

Hvordan føles det?

− Det er det som er gøy! Å oppleve at smakene fungerer og at gjestene liker det. Det er jo nettopp derfor man ble kokk!

Nina Ween på én hånd

  • Alder   - 29 år
  • Fødested og oppvekst   - Asker
  • Kokkeskole    - Bleiker videregående skole
  • Lærlingsted   - Kastanjen. Ylajali. Arakataka.
  • Tidligere arbeidssteder   - Smak av oro, 2007-2009. Restaurant fjord, 2009-2010. Feinschmecker, 2010. Restaurant Victor 2011.

Relaterte restauranter